Wednesday, February 22, 2017

BARRA VS MJ @ SG TUTONG


Ahad 19.02.2017 pagi... trip boatbase di sg Tutong kali ini disertai oleh aku, Edin dan Madi yang mana Edin berjaya renew seekor selunsong menggunakan gewang Ofmer Xdeep75 dan Madi berjaya menaikkan seekor mj manakala aku terjebak dengan 1st lesen kumpawww boatbase hehe.... Tahniah Edin dan Madi.

Saturday, February 18, 2017

STRIKE KERAPU @ LUBOK SANGKUT

Rabu 15/2/2017 pagi.... selepas saja bertugas Sham turun cast secara solo di kawasan lubok sangkut. Alhamdulillah... baru beberapa kali cast, Sham strike seekor kerapu. Tahniah Sham no kumpawww..
Atikel oleh Sham

Friday, February 17, 2017

GEWANG GANGSTAR RENEW MJ & KERAPU @ SG TUTONG




Ahad 12.2.2017 pagi... kali ani aku bersama Madi dan Emi turun boatbase di sg Tutong. Seawal pagi aku berhasil menaikkan seekor bulan2 menggunakan set UL 1lb ku dengan sp santec vigor dan sekali putus. Setelah air mula pasang dengan derasnya, strike pun kurang. Sebelah petangnya air mula surut dengan perlahan namun angin yang kencang menyukarkan untuk kami cast tapi kami masih mahu mencuba. Kali ani aku mencuba gewang baru Gangstar75 yang mana aku berhasil dengan seekor baby gt 1st blood bagi gewang gangstar75 dan selepas atu renew lesen seekor mj aka ungah dan seekor kerapu. 


Emi berhasil renew seekor mj dan 2 ekor sumpit2 manakala Madi berhasil renew seekor sumpit2 jua yang penting no body kumpawww kalI ani hehe....

Thursday, February 16, 2017

RENEW DALAK & BARAB KE3 BUATKU @ ULU TUTONG


Jumaat 10.2.2017 pagi... Aku turun membarab di ulu Tutong kali ini bersama Aliadee, Madi dan Danan yang mana aku berhasil menaikkan seekor barab merupakan barab 2017 yang ke3 bagiku dan renew seekor dalak manakala yang lainnya kumpawww.

Wednesday, February 15, 2017

MJ SOLO KALI ANI @ SG TUTONG

Khamis 9/2/2017 pagi... misi boatbase casting masih di teruskan oleh Edin bersama jr Aliadee  yang mana kali ani cuma Edin saja berjaya menaikkan seekor ungah manakala Aliadee kumpawww, tahniah Edin.
Atikel oleh Aliadee

Tuesday, February 14, 2017

6 EKOR MJ TUMPAS @ SG TUTONG

Selasa 7/2/2017 pagi.. Edin bersama jr nya Aliadiee turun boatbase casting di sepanjang sungai Tutong yang mana Edin berjaya menaikkan 6 ekor ungah manakala Aliadiee cuma seekor titir sahaja, Tahniah Edin dan Aliadee...
Atikel oleh Aliadee

Tuesday, February 7, 2017

MJ 3 vs KERAPU 1 @ SG TUTONG




Sabtu..4/2/2017 pagi.. Edin bersama Sham turun boatbase casting di sepanjang sungai Tutong. Alhamdulillah... Edin berjaya menaikkan 3 ekor ungah manakala Sham beberapa kali terlepas dan akhirnya menaikkan seekor kerapu saja, tahniah Edin dan Sham.
Atikel oleh Sham

TEST UL 1 LB RENEW BARAB @ ULU TUTONG

Jumaat 27.1.2017 pagi... kali ani aku, Madi dan Aliadee turun ke ulu tujuan kan membarab memandangkan musim hujan sesuai untuk cast air tawar dan sekaligus untuk ku test line baru 1lb yang mana aku berhasil renew dengan seekor baby barab dan sekali kena tapau oleh seekor dalak manakala Madi dan Aliadee kumpaww. 

Tuesday, January 24, 2017

1ST BOATBASE 2017 @ SG TUTONG

Ahad 15.1.2017 pagi... trip pertama boatbase tahun 2017 disertai oleh aku, Madi dan big brada Atok Ahmad di sepanjang sungai Tutong. 


Kali ani ku pertaruhkan set UL ku untuk renew lesen ikan yang belum renew lagi yang mana berhasil renew seekor banau, 4ekor sumpit2, seekor bulan2 dan 5 ekor baby gt baby gt yg paling magic lagi satu gewang 2ekor baby gt skaligus strike. 




Madi berhasil dengan seekor titir, 2 ekor kerapu dan seekor mj manakala Atok Ahmad lureh seekor baby gt dan seekor bulan2.

Thursday, January 12, 2017

TOMAN 2 HARI BERTURUT-TURUT @ LUBUK SUROK2

SABTU & AHAD 07 & 08/01/2017 Jam yang sama 12.00 tengah hari... Ansuri turun menomanlak secara solo dua hari berturut-turut di LUBUK SUROK SUROK yang mana Ansuri berjaya menewaskan seekor Toman dan keesokkan harinya pun Ansuri berjaya menewaskan seekor Toman jua,TAHNIAH Ansuri.. 👍🏻👏🏻👏🏻👏🏻
Atikel oleh Asat

Tuesday, January 10, 2017

KERAPU TIGER LESEN TERBARU 2017 BAGI ALIADEE @ SG TUTONG



Khamis 5/1/2017...misi boatbase msih diteruskn oleh Edin bersama juniornya Aliadiee di kawasan sungai Tutong yang mana Edin berjaya mnaikkn seekor ungah manakala Aliadiee berjaya menaikkan seekor ungah dan seekor kerapu tiger merupakn 1st lesen tahun ini. Tahniah Edin dan Aliadee...
Atikel oleh Aliadee

Monday, January 9, 2017

RENEW MJ 2017 2 EKOR @ SG TUTONG

Rabu 4/1/2017... Edin bersama juniornya Aliadiee turun boatbase di kawasan sungai Tutong yang mana Edin berjaya menaikkan seekor baby ungah dan Aliadiee berjaya menaikkan 2 ekor ungah sekaligus renew lesen pada tahun 2017, tahniah Edin dan Aliadee.
Atikel oleh Aliadee.

Saturday, January 7, 2017

RENEW LESEN TOMAN 2017 @ LUBUK SUROK SUROK

RABU 04/01/2017 Jam 1.00 petang... masih jua Ops menomanlak diteruskan oleh Ansuri secara solo di LUBUK SUROK SUROK. Setelah sampai di spot tersebut baru dalam beberapa minit cast, Ansuri berjaya menewaskan seekor Toman dan sekaligus Renew lesen toman baginya...TAHNIAH Ansuri 👍🏻...
Atikel oleh Asat

Thursday, January 5, 2017

RENEW BARRA & MOON2


Isnin 2.1.2017 petang... Sempena tahun baru 2017 ani masing2 sibuk mau memperbaharui lesen casting  termasuk juga dengan aku bersama Madi nda mau ketinggalan jua yang mana aku berhasil renew seekor barra dan seekor bulan2 menggunakan set UL 4lbs dengan sp paddle tail manakala Madi kumpawww kali ani... Alhamdulillah... renew jua sudah 2 spesis.

Wednesday, January 4, 2017

RENEW LESEN TOMAN @ SG BILAKANG RUMAH

Selasa 3hb Januari 2017 jam 9 pagi.. Zaki casting secara solo di sungai bilakang rumahnya yang mana berhasil renew lesen toman 2017 baginya, tahniah Zaki.

Tuesday, January 3, 2017

TOMAN PENGHUJUNG TAHUN @ LUBUK PATAH

SABTU 31/12/2016 Jam 07.30 pagi... lagi lagi Ops menomanlak memajal yang disertai oleh Asat bersama Ansuri di LUBUK PATAH. Setelah sampai kedestinasi baru jua dalam beberapa minit cast Ansuri berjaya menewaskan seekor toman dan sekaligus penutup hujong TAHUN 2016 manakala Asat alum ada rezekinya aka kumpawww lah tu hehehe... TAHNIAH Ansuri lure katak mu saja selalu kena papak uleh Toman,😂😂
Atikel oleh Asat

Sunday, January 1, 2017

MISI JEJAK KANAI AKA TEMBARING DISEMBER16 @ TAWAU

Dikenali sebagai 'Kanai' di kalangan penduduk di pntai Timur Sabah. Spesies ini didapati di Lahad Datu, Tawau, Sandakan & Beaufort. Memburu ikan ini adalh impian setiap pemancing. Tetapi spesies ini berada dikwsn aluh sg yg dlm dgn hutan simpan yg terkawal. Berbeza di Kalimantan Utara, sebab kwsn di Kalimantan scara meluas dipenuhi dgn hutn bakau dn struktur berat sprti pokok tumbang ke sg, air sg tidak tercemar & tidak dpt memasuki kwsn sg kecil di mana ia dijumpai.

Satu pengembaraan "memburu trofi" Borneo bass hitam di Pantai timur Tawau, Sebatik pulau Malaysia. Perjalanan dri Brunei kira-kira 12-13 jam. Ikan sasaran matlamat ini adalah Black Bass dn terdpt juga pemangsa2 lain seperti Selungsong,Ungah,Ikan putih & Kerapu. Kaedah disini menggunakn trolling.

Trip ini menguji gewang dri DUO & Zerek bertempat di Pantai timur Tawau, Pulau Sebatik Malaysia. Terutamanya, BB. Mensasarkn pemangsa ini, disyorkn mengambil 85-100-120mm gewang menyelam kedlm dn wrna hendaklh dibwa bnyk, ia menjdi jelas dgn cepat bahawa pilihan umpan itu akan menjadi rosak.
Peralatn memancing tambahan tugasan berat dn selain itu hrus menaik taraf semua cangkuk (treble hooks) kepada 4-5X kekuatan cangkuk serta cincin kekili (split ring) tugasan berat. 

Perjalanan:-
Pada hari Selasa 6/12/2016 jam 0615 pgi. Bermula perjalanan yg diketuai olh Cikgu jam mewakili (STA Bn),disertai oleh Ak Putera mewakili (DUO Bn & STA Bn), Alwe & Hapis (Zerek Bn & Jmbu Cstr), Lobo & Ree (KB Jiggers) dan Khairul (Cameraman). Perjalanan dri Brunei ke Tawau mngmbl msa selama 13 jam. Jam 1930 mlm, kedtgn kmi dsmbut dri Fishing Community Club Tawau Sabah (FCCTS), diwakili olh Kong sparkz Lagendz, Majer Jal, Maman & Bng Latip. Selesai memasukkn brg ke dlm boa, brulh kmi menuju di Pulau Sebatik, tempt peginappan kmi sepnjng trip tmpt kediaman Kong Sparkz Legendz.

Hari Pertama.
Rabu 8/12/2016 jam 0700 Pgi.  Keadaan cuaca bgitu cerah dan baik. 4 x boat digunakn & stiap boat brsama pilot msing2. Pda hri itu pilot boat membwa ahli msing2 (1boat) iaitu:- Jal (Saya & Hapis) Kong (Cikgu Jam & Ree), Maman (Lobo) dan Bng Latip (Wee & Khairul). Demi keselamatan semua seblum memulakn misi doa Al-Fatihah dibaca. Bermula Misi memburu BB. Keadaan air sg jernih & baik. Tetapi disebabkn keadaan 'arus' sg dgn kaedah casting semua ahli tidak ada bertemu dgn pemangsa BB. Jdi kmi pun berehat sementara dn selepas itu misi diteruskn dgn kaedah trolling dn 1st strike dri Ak putera yg kuat, ttpi blm rezeki. Menurut dri pilot boat Jal melihat gewang saya tanda gigi itu memng dri BB, disebabkn keadaan "arus sg" memang susah utk bertemu BB. Pda hri itu kmi semua berjaya menaikkn Ikan Lingkuh. Berat ikan pda hari itu hampir 4kg menggunakn gewang terbaru DUO Fangbait. Gewng itu membuat ahli2 trip teracun sebab mndpt smbutn strike frenzy dri pemangsa BB. Sebnrnya lingkuh 10kg itu dri khairul hsil memigng rod alwe menggunakn gewang Zerek ripple diver.
Hari Kedua.
Khamis 9/12/2016 jam 0900 Pgi.
Hujan trn membshi bumi tawau dgn labatnya  mlmnya hingga ke pgi. Tetapi kmi semua meneruskn juga misi tersebut. Keadaan air sg pada hari itu sngat berbeza dn sangat berwrna sebab air banjir dri ulu memasuki tempat kwsn misi pencarian BB. Pagi hingga ke petang menggunakn kaedah casting/trolling namun layanan pemangsa & pemangsa lain tidak ada. 2 x boat mengmbl keputusn utk blik ke jeti. Keadaan suasana petang hmpir msuk mhgrib & dlm masa kecedraan 2 x boat berjaya menaikkn memikat pemangsa yg dicari iaitu BB dri boat pilot kong yg mna cikgu jam brjya menaikkn 1st lsn BB utk trip ke-3 dn pilot boat bang latip double trouble BB yg mna khairul (cameraman) hnya memigang rod tersebut dlm keadaan trolling. Dlm situasi tersebut alwe pun berjaya menaikkn BB tersebut. Anggaran saiz BB yg ditewaskn dri cikgu jam 2kg lbh mengunakan gewang Ofmer, dan BB dri wee 2kg lbh & 3kg lbh mengunakn gewang Zerek Ripple Diver.
Hari Ketiga.
Jumaat 10/12/2016 jam 0700 Pgi.
Hari terakhir dn penentuan bgi ahli2 lain utk memikat mncri lesen BB atau pemangsa lain. Saya & ree bersama kong boat pilot pda hari itu memasuki kwsn sg yg blm prnh ditrolling. Jdi kmi mencuba sepnjng sg tersebut dn tnpa kmi sangka mendpt smbutn 7 x strike yg kuat tetapi blum rezeki. Kmi mencuba sekali lgi tmpt kwsn dimna kmi mendpt strike tersebut, tnpa disngka strike yg kuat dri ree disngka BB rupanya Ikan Putih.

Alhamdulillah, dlm beberapa minit kemudian inilah yg dicari. Memang jelas strike yg saya rasa adalh BB. Saya akui, gigitn terbaik (memancing) sepanjang hidup saya. Dgn pengalaman yg ada Kong (pmndu boat) mengendalikn bot, kmi berjaya menewskn. Saiz yng cukup baik menggunakan gewang menyelam kedlm. Ini adalh permainan yg adil dlm penuh semangat kesukanan, memang pahlawn sungai yg kuat & ganas. Manakala kmi semua menerima keputusan yg baik pada hri itu dismbut pemangsa2 lain seperti Mj, Kerapu Comando, Kerapu & Gt.

Seperti yg anda lihat dgn rahang yg kuat dn gigi yg tajam menonjol, untuk merampas & memegang mangsanya.  Menambah ke senarai tngkpn bru Realis Jerkbait 100DR membuktikan dirinya dgn piala yg amat bernilai ini.
Penutup trip 10/12/2016
Saya mewakili dri STA Brunei dn DUO Brunei, Cenderahati utk menjayakan trip ini, penghargaan dn jutaan terima kasih selama keberadaan kmi disna dgn layanan tempt tinggal dn sgla pengurusn teratur dri awl hingga akhir penutup trip kmi ini. Terutama kpda Ibu (kong), yg menyediakn permakanan kmi dn budak2 disna. Pagi itu menurunkn segala peralatan dn kmi semua bersiap meninggalkn Pulau Sebatik yg Cantik & Aman. Kami semua mempelawa FCCTS utk menjamu selera dislh sebuah gerai disana. Bgi mengakhiri trip ini dgn bersalaman & gambar beramai bgi kenangan utk misi yg tercapai.

Sekali lagi kami memohon maaf jika ada tersilap kata atau kasar dlm percakapan. Jutaan terima kasih dn kepada ahli2 FCCTS dn penduduk Pulau Sebatik Tawau Malaysia. Sehingga kita bertemu lagi.

ATIKEL OLEH AK PUTERA