Thursday, July 16, 2015

UL VS MOON TYM SUNGKAI @ LUBUK BARU BEKUREK


Isnin 13.7.2015 petang...  15 minit lagi kan bersungkai aku bersama Azim turun landbase menduga spot baru bekurek yang mana aku berhasil dengan 2 ekor moon2 menggunakan set UL manakala Azim kumpawww kali ani..

Wednesday, July 15, 2015

DALAK VS DUO REALIS @ LUBUK TERATAI


Ahad 12/07/2015 Pgi petang, di Lubuk Teratai..walaupun masih berada dibulan Ramadhan dan hampir sebulan nda aktif cast kali ani Ak Putera berkesempatan casting dalam masa sejam sebelum melapor bertugas. 1st cast...Ak Putera ugat aka lepas smpai 7 x kana buli uleh dalak mega. Dalam masa kecedraan Ak Putera menggunakan gewang barunya dan keluaran terbaru dari DUO REALIS Grade A SHINMUSHI "bug a.k.a nandung" trus hanyir gewang barunya oleh Dalak. Sebelah petangnya sebelum sungkai Ak Putera kana buli 2 x lagi dan menukar gewang menggunakan Realis pencil 85 dan akhirnya berjaya menaikkan seekor dalak lagi. Tahniah Ak Putera.

Atikel ole Ak Putera

Sunday, June 21, 2015

KERAPU BIG2 TYM HUJAN @ PULAU KEINGARAN

Isnin 15/06/2015 Petang.... Ak Putera dan Jimie turun boatbase di lubuk betiti a.k.a pulau keingaran. Walaupun hujan turun renyai2 semasa Ak putera dan Jimie setelah sampai di lubuk tersebut pasal kan revenged balik monster barra yang membuli durang hari atu, durang masih meneruskan jua operasi dorang. Cuma seekor kerapu big2 ditewaskan oleh Ak Putera dengan menggunakan gewang killernya Realis Jerkbait 100DR. Kali ani jimie kurang bernasib baik alum ada rezeki atau Kumpawww. Tahniah lagi Ak Putera.

Atikel oleh Ak Putera

Wednesday, June 17, 2015

MAIN2 FRESHWATER @ ULU TUTONG




Ahad 14.6.2015 pagi... Aku bersama Dadih mengambil kesempatan turun membarab di ulu Tutong memandangkan cuaca hujan saja beraleh main2 freshwater saja. Memang peluang untuk menggunakan reel cq milikku yang sekian lama beparam dalam almari yang mana berhasil dengan seekor dalak menggunakan gewang ofmer tomkill sampaikan tercabut ring hooknya manakala set UL ku nda ketinggalan jua berhasil dengan baby barab menggunakan sp micro takedo  yang penting renew lesen barab 2015 sudah hehe.. manakala Dadih nda berhasil renew barab tetapi berhasil menaikkan seekor dalak jua menggunakan sp zman.

Monday, June 15, 2015

PAGI NO STRIKE PETANG BARU STRIKE KERAPU M @ BANGAU

Isnin 8.6.2015 pagi/petang...Ak Putera dan Jimie turun boatbase cast di bangau lagi. Seawal pagi strike kurang memuaskan mungkin disebabkan hujan lebat semalaman. Sebelah petangnya barutah mendatangkan hasil yan mana Jimie dan Ak Putera berjaya menaikkan beberapa ekor kerapu minyak dan salah seekor saiz big2 oleh Ak Putera yang  disangkakan seekor m.j pada mulanya dengan menggunakan gewang Realis 100DR. Tahniah lagi PutMie.

Atikel oleh Ak Putera

Tuesday, June 9, 2015

KENA BULI BARRA CUMA KERAPU JA NAIK @ PULAU KEINGARAN

Rabu 3/06/2015 Petang... Ops Boatbase Ak Putera dan Jimie menyampati lagi di pulau keingaran. Dalam beberapa minit cast, 1st strike ganas dari seekor barra, Ak Putera  menggunakan gewang Realis 100DR akhirnya barra berjaya melepaskn diri. 2nd strike barra lagi menyambar gewang milik  Ak Putera namun barra berjaya menapau gewangnya. Dalam beberapa jam cast strike ke3 seekor barra lagi pun berjaya menewaskan Ak Putera. Last strike yang berjaya dinaikkan oleh Ak Putera cuma seekor kerapu menggunakan gewang realis 100DR dan Jimie pun menaikkan seekor baby kerapu sehinggalah dalam masa kecederaan seekor barra strike gewang milik Jimi namun alum jua rezeki menaikkan disebabkan treble hooknya langkang, nda apa tu next time repeat lagi hehe..... Tahniah PutMie.

Atikel oleh Ak Putera

Saturday, June 6, 2015

BOAT BASE CAST 3 JAM YANG BERBALOI @ PULAU KEINGARAN




Selasa 2/06/2015 Petang... Ops Boatbase 3Jam Ak Putera, Sham dan Jimie di pulau keingaran menyampati air surut. Dalam beberapa minit cast, Sham kena strike barra menggunakan gewang zereknya sekaligus menghanyir gewang baru dibalinya dan ada yang ugat. Selepas atu giliran Jimie kena strike menggunakan gewang ofmer wobler barunya yang disangkakan barra rupanya m.j dan kerapu. Last strike dalam masa kecederaan yang nda disangka Ak Putera strike hatrik dengan m.j, ketambak dan barra menggunakan gewang Realis 100DR. Tahniah PutMieSham

Atikel oleh Ak Putera

Friday, June 5, 2015

1ST LESEN PELAPAHAN @ PERAIRAN LAUT TUTONG



Isnin 1.6.2015 pagi...selepas dari bertugas malam aku turun menjig diperairan laut Tutong  bersama Danan aka Labooh, Ahmad(Atok), Adyzam(Jam Candat), dan Fadli(OG) mencatar bot milik kawan Atok. Memandangkan keadaan cuaca mendung trip kami ditangguhkan buat seketika  dikhuatiri ribut melanda. Sesudah cuaca beransur pulih kami pun meneruskan perjalanan yang memakan masa dalam 30minit. Banyak spot yang kami singgahi namun belum jua ada yang sudi strike jig kami mungkin keadaan cuaca mendung sehinggalah selepas kami makan tengah hari barulah matahari menampakkan dirinya dan  kami pun mengambil kesempatan untuk mencuba bermacam jenis jig ternyata Ahmad berhasil dengan seekor bekalang. Selepas atu banyak kali jig kami kena strike ikan namun banyak kali jua jig kami kana tapau sehinggalah aku yang baru mengambil L menjig terkena strike yang kuat. Memandangkan set yang aku gunakan bukannya khas menjig maklum tah aku budak baru belajar hehe....terpaksa tah berhati2 akhirnya seekor pelapahan 5kg berjaya dinaikkan merupakan 1st lesen bagiku. Selain dari atu aku jua berhasil menaikkan ikan baduk dan titir. Selepas atu Fadli lagi berhasil dengan 2 ekor tenggiri manakala Danan dan Jam tidak ketinggalan menaikkan beberapa ekor kerapu dan juga titir. Pilot dan crew boatman kami berhasil dengan seekor pelapahan dan beberapa ekor basong2, rumahan, sulit dan lain2 lagi hasil dari menganjun dan mengambur. Syukur Alhamdulillah... trip kali ani no body kumpawwww....

Thursday, June 4, 2015

DUA DUA NO KUMPAWWE STRIKE MJ @ BEKUKU ISLAND

Ahad 31/5/15 petang...Pawee dan Madi mncuba nasib sekali lagi turun boatbase casting setengah hari disebelah petang yang mana kali ani dua2 berhasil menaikkan seekor seorang mj Aka ungah, tahniah Madi dan Pawee no kumpawww...

PAGI NO STRIKE, PETANG MJ STRIKE @ SG TUTONG


Jumaat 29/5/15 pagi...Ahmad( turun stgh hari), Pawee dan Madi turun boatbase di sekitar kawasan sg Serembangun hingga Penabai yang mana nda ada ikan yang sudi strike... Pada sebelah petangnya Madi dan Pawe menyambung lagi boatbase yang mana cuma Madi saja berhasil menaikkan 2 ekor mj manakala Pawe kumpawww kali ani, tahniah Madi.

Atikel oleh Madi

Wednesday, June 3, 2015

PETANG BARU STRIKE KERAPU @ BANGAU



Sabtu 30/05/2015 Ops Boatbase Bangau menjerit pagi dan petang..Ak Putera dan Sham merancang turun boatbase kali ani tertumpu di sungai bangau dan kawasan sekitarnya. Pada awal pagi air bergerak pasang yang mna Ak Putera dan Sham banyak kali mizcoll serra ugat aka lepas smpai Ak Putera kena buli 2x oleh m.j strike dekat perahu. Sebelah petangnya air bergerak surut yang mana Ak Putera dan Sham berpesta kena strike dan menaikkan beberapa ekor kerapu minyak dan kerapu bintik menggunakan gewang ofmer, Realis 100DR dan S.P zman. Tahniah ShamPut No KUMPAWWW....

Atikel oleh Ak Putera

Tuesday, June 2, 2015

CASTPOP @ LUBUK 7



Sabtu 23/05/2015pagi..., Ops Lubuk 7..Ak Putera, Sham dan Jimie turun landbase popcast  di lubuk 7. Seawal pagi hujan turun namun Ops masih diteruskan jua. Pada awal pagi air bergerak pasang tapi no strike smpai tangan panjang setampik hehe....  Semasa teliat sekumpulan ikan pusu disambar oleh ikan lain, durang mencuba untok cast menggunakan popper dan pencil bait namun alum ada rezeki jua. Tengah harinya air mula begerak surut dan gewang s.p zman digunakan termasuk gewang Duo Tetra works micro. Alhamdulillah Sham,Jimie berjaya menaikkan beberapa ekor ikan cuma lupa bergambar kecuali Ak Putera saja yang sempat bergambar, Tahniah PutMieSam.

Atikel oleh Ak Putera

Monday, June 1, 2015

RENEW BARRA DENGAN D.O.A SHRIMP @ JSB

KHAMIS 28/05/2015 Jam 8 pagi... Ops 2 IN 1 masih lagi dijalankan uleh Rudy disertai Ebel dan Asat di LUBUK JSB...Dalam beberapa jam membottom langsung nda ada strikenya. Dalam kaedah casting Asat berjaya menaikkan seekor selunsong berat 7 kg dan sekali gus renew lesen barra 2015 manakala Rudy dan Ebel kumpawww...,TAHNIAH Asat...

Atikel oleh Asat

Saturday, May 30, 2015

BARRA AKA SELUNSONG KE20 21 @ JSB

RABU 27/05/2015 Jam 08.30 pagi.... Rudy masih jua memajal ops 2 in 1bersama Edin di LUBUK JSB yang mana Rudy berhasil lagi  menaikkan 2 ekor selunsong dan 1x ugat (lepas) merupakan selunsong yang ke 21 baginya manakala Edin 1x ugat (lepas) alum ada rezekinya aka kumpawwww,TAHNIAH Rudy kjinak selunsong ulehmu hehe....

Atikel oleh Asat

Friday, May 29, 2015

BARRA MONSTA LAGIIII.... @ LUBUK JSB

SELASA 26/05/2015 Jam 7 pagi... Ops 2 IN 1 memajal membarra secara solo oleh Rudy lagi di lubuk yang sama...Dalam beberapa jam membottom Rudy berjaya menaikkan seekor selunsong berat 10kg merupakan selunsong yang ke 19 kali ani, baru jua dua hari lepas belureh yang 12.2kg, baru ya raja selunsong tah banaaaaa....TAHNIAH Rudy....

Atikel oleh Asat

Wednesday, May 27, 2015

BARRA MONSTAAA @ LUBUK JSB

AHAD 24/05/2015 Jam 12.00 tengah hari.... ops 2 in 1 membarra kali ani  Rudy bersama Agun masih jua di tempat yang sama di LUBUK JSB....Dalam beberapa jam membottom Rudy berjaya menaikkan seekor selunsong berat 12.2kg kelurusan tia jua Rudy menggunakan set UL memang tekaran banar tu...manakala Agun alum ada rezekinya aka kumpaww......,tahniah Rudy dengan selunsong yang ke 18 sudah ni.

Atikel oleh Asat

Sunday, May 24, 2015

BARRA2 BERRE2 YANG KE 17 @ LUBUK JSB

JUMAAT 22/05/2015 Jam 2.30 petang.... selepas solat Jumaat  Ops 2 IN 1 secara solo yang dijalankan uleh Rudy masih lagi tertumpu di LUBUK JSB....Dalam beberapa jam membottom Rudy berjaya menaikkan seekor selunsong merupakan yang ke 17 sudah ulehnya tahun ani,TAHNIAH Rudy....

Atikel oleh Asat