Saturday, June 18, 2016

MINAH JANDA BULAN PUASA @ SG TUTONG



Ahad 12.6.2016 pagi...Ak putera, Edin  dan Memet  turun halfday boatbase di sg Tutong yang mana walaupun keadaan sungai tidak bearus dan keadaan cuaca hendak hujan namun durang alum jua berputus asa untuk meneruskan perjuangan sehinggalah beberapa jam baru tah sungai bearus dan Ak Putera berhasil strike seekor mj  walaupun saiz baby menggunakan gewang killernya Realis Jerkbait 100DR "ivory halo". Memet pun berhasil strike seekor mj sekaligus renew mj selama 2thun nda renew dan 1st lesen lesen pahat2 lesen kejarangan menggunakan gewang ofmer xdeepnya manakala Edin nda bernasib baik kali ani cuma  ugat saja dan berakhir dgn kumpow. Tahniah Ak putera  dan Memet.
Atikel oleh Ak Putera

ARTIKEL MEMANCING DISUNGAI MUARA BRUNEI @ MAJALAH ROD & LINE BULAN JUN 2016 BIL:246



Alhamdulillah......satu lagi sejarah buat pertama kali member dan pemancing rakyat Brunei yang mana artikel wakil daripada member Sta Ak Putera diterbitkan pada 27 Mei 2016 semasa Pameran Angling & Outdoor Recreational 2016 Shah Alam Selangor, Malaysia.

Beliau diberi peluang & berkongsi daripada Editor & Co-writer Majalah Rod & Line Malaysia cerita aktiviti sukan memancing di Brunei. Untuk mengetahui cerita selanjutnya sila dapatkan majalah Rod & Line bagi bulan Jun 2016 Bil.246. Tahniah dan Syabas Ak Putera kerana terbitnya atikel dimajalah tersebut sekaligus mengharumkan nama negara kitani..

Saturday, June 11, 2016

MJ VS OFMER XDEEP @ SG TUTONG


Khamis 9.6.2016 pagi...Ops boatbase casting di sg Tutong kali ini disertai oleh cpt Edin dan Ady yang mana Ady berhasil dengan 2 ekor mj manakala Edin kumpawww... Tahniah Ady.
Rod       : LUBINA ReliX
Reel      : Daiwa MEGA FORCE Twinchin
Line      : Power Pro, 20lb
Leader : AWA-SHIMA, 20lb
Lure      : Ofmer Gold
Species: Mangrove Jack
Atikel oleh Ady

Wednesday, June 8, 2016

DUO VS MJ @ SG TUTONG


Sabtu 4.6.2016 pagi...Ak Putera, Edin dan Aliadee  mengmbl kesempatan turun boatbase di sg Tutong. Sampai di kawasan sungai tersebut, walaupun dengan keadaan tidak berarus namun baru 1x cast, Ak Putera kena strike tetapi ugat aka lepas mj. Sebelah petangnya, keadaan air surut yang deras nda mematahkan semangat untuk meneruskan casting yang mana baru 3x cast trus kena strike kencang oleh MJ menggunakan gewang kegemarannya Realis Jerkbait 100DR "Neo Pearl" manakala Edin dan Aliadee berhasil strike kerapu. Tahniah Ak Puteta, Edin dan Aliadee no kumpow.
Atikel oleh Ak Putera

Tuesday, June 7, 2016

10 EKOR MJ & 4 EKOR KERAPU @ SUNGAI TUTONG



Rabu 1.6.2016 pagi... Ops menjejak mj di kawasan sungai Tutong masih diteruskan yang disertai oleh Edin , Ak.Firdaus dan Aliadee. Kali ani memang banyak strike yang mana Edin berjaya menaikkan 4 ekor mj dan seekor kerapu manakalah Ak Firdaus berhasil dengan 4 ekor mj dan 2 ekor kerapu dan Aliadee berhasil dengan 3 ekor mj dan seekor kerapu. Tahniah semuanya memang painzi mj atu hehe...

Monday, June 6, 2016

5 EKOR UNGAH & 2 EKOR KERAPU TEWAS @ SUNGAI TUTONG

Selasa 31.5.2016 pagi.... Madi, Edin dan juniornya Aliadee turun boatbase setengah hari saja di kawsan sungai Tutong yang mana 1st strike Edin berjaya menaikkan 1 ekor mj. Madi berhasil dengan 2 ekor mj dan seekor kerapu mankala Aliadee berhasil menewaskan 2 ekor mj dan 1 ekor kerapu... hasil smuanya 5 ekor mj dan 2 ekor kerapu. Tahniah semuanya no kumpawww...😁😁😁

Sunday, June 5, 2016

RENEW UNGAH 2 EKOR @ SG TUTONG


Sabtu 28.5.2016 pagi...Sebulan lebih sudah Ak Putera nda turun cast disebabkan komitmen kerja. Kali ani Ak Putera turun boatbase halfday kan renew lesen mj bersama Edin dan juniornya Aliadee. Alhamdulillah.. smpai saja arah spot tersebut, baru beberapa kali cast seekor minah janda a.k.a ungah berjaya dinaikkan  oleh Ak Putera sekaligus renew lesen mjnya. Alum lama menaikkan mj baru berapa kali cast, Ak Putera strike lagi mj ke2 menggunakan lure killernya Duo realis JB 100DR "ivory halo". Tahniah Ak putera.

Saturday, June 4, 2016

1St TRIP PELIAN @ KIULU TAMPARULI







Sabtu 28.5.2016...Alhamdulillah...walaupun trip memfly setengah hari saja disebabkan hujan tengahri namun berhasil jua 4 ekor pelian aka kelah aka semah berjaya dtewaskn dgn kaedah fly skaligus 1st 2nd 3rd & 4th lesen kelah bagiku hadiah buat harijadi ku kali ani..hehe... Madi berhasil dengan 1st lesen peliannya dengan kaedah casting menggunakan gewang sesudu.
Trimaksih bnyk2 buat Rushdi Lusi sudi jdi guide kmi dan arrange segala makan minum dan tempt homestay yg memuaskan.

Monday, May 16, 2016

RENEW SEBARAU AKA BARAB 1ST BLOOD OFMER ZARINHA @ ULU TUTONG


Ahad 15.5.2016 tghri... Sudah masuk 2 minggu nda membasahi set casting ku terasa lama jua menunggu kelapangan untuk beraksi semula bersama kawan dan baru kali ani ada kelapangan. Aku bersama Madi dan Aliadee bercadang untuk cast ikan air tawar iaitu di ulu Tutong untuk menjejak barab, badus dan dalak yang belum lagi renew lagi tahun ani. Setelah beberapa spot kami jelajah dari pagi semuanya air keruh akhirnya disalah sebuah sungai yang kelihatan airnya jernih sedikit tanpa membuang masa kami terus mencuba yang mana Aliadee terlebih dahulu pembuka tirai menaikkan seekor dalak menggunakan sp trigeer x. Aku mencuba dengan gewang top pensil Ofmer Zarinha yang masih dara berkali2 mencuba akhirnya berjaya memikat seekor barab aka seberau sekaligus renew lesen barab tahun ani manakala Madi cuma miscoll saja. Disebabkan cuaca yang terlalu panas waktu tengah hari membuatkan kami nda tahan dan no strike lagi , kami pun balik.

Monday, May 2, 2016

BETUTU 4KG @ LUBUK INSUT-INSUT

KHAMIS 28/04/201 Jam 4 petang... Ops Landbase masih jua diteruskan tetapi kali ani disertai seramai 3 orang iaitu Asat, Ebel dan juga Man di LUBUK INSUT INSUT yang mana Ebel bejaya menaikkan seekor barap sekali gus renew lesen barabnya tahun ani. Man dengan kaedah casting dan membottom jua berhasil menaikkan 2 ekor belida dan seekor ikan keli ( keli Thailand ) sayangnya nda bergambar manakala Asat yang teracun bottom meminjam kail milik Man mencuba membottom dan nda sampai 5 minit melaboh kail berhasil menaikkan seekor betutu berat 4 kilo dan juga sekali gus betutu pertama baginya tahun ani. TAHNIAH Asat,Ebel dan Man....
Atikel oleh Asat.

Thursday, April 28, 2016

BARRA YANG KE2 LAGIII @ LUBUK INSUT-INSUT

SELASA 26/04/2016 Jam 3 petang... sekali lagi Ops Landbase diteruskan oleh d Asat bersama Paw di LUBUK INSUT INSUT lagi yang mana Asat berjaya menumpaskan seekor selunsong lagi sekali gus selunsong yang ke2 sudah baginya tahun ani manakala Paw alum ada rezekinya aka kumpawww lagiii,TAHNIAH Asat...
Atikel oleh Asat

Tuesday, April 26, 2016

BARRA TUMPAS @ LUBUK INSUT-INSUT

KHAMIS 21/04/2016 Jam 2 petang... kali ani Ops menjejaki TOMANBARABDALAK yang dianggotai uleh Asat dan Paw di LUBUK INSUT INSUT... Dalam beberapa jam cast, Asat berhasil menaikkan seekor selunsong manakala Paw sekali ugat (lepas) barab, sabar saja Paw kumpawww. TAHNIAH Asat...
Atikel oleh Asat

Monday, April 25, 2016

BEBATIK & TAWIH LAGI @ LUBUK X








Jumaat Ahad15hb &17hb April 2016....Cigu Jam kembali beraksi  setelah 5 tahun "miss" musim bebatik bersama cousin dan rakan (koko,hj wan,emun dan zuren) yang mana cigu Jam brjaya menaikkan seekor tawih 1st lesen, Koko lure 2 ekor tawih dan seekor pari, Hj Wan lureh 2 ekor tawih 1st lesen, Emun lureh 4 ekor tawih dan seekor bebatik merupakan 1st lesen dan Zuren lureh 8 ekor tawih dan 2 ekor bebatik juga merupakan 1st lesen. Tahniah semuanya no kumpowww..
Atikeloleh Cigu Jam

Wednesday, April 20, 2016

TAWIN & BEBATEK SESSION @ SPOT X


Ahad 17.4.2016 pagi... musim tawih dan bebatik nda disia2kan oleh kami di spot x yang mana 2 ekor tawih berjaya dinaikkan oleh Madi dan Edin manakala aku yang sekian lama nda membottom tawih dan bebatik ani selama 2 tahun, kali ani teruk kana buli  sampaikan habis line kana tarek alum tah rezekiku tu hehe...tahniah Edin dan Madi

Monday, April 18, 2016

DUO VS KERAPU M @ BANGAU

Ahad 10/04/2016 pagi...Sudah 5minggu Ak Putera nda turun cast disebabkan komitmen kerja, kali ani Ak putera, Jimie dan Sari (kwn Jimie) baru berkesempatan turun boatbase casting. Setelah sampai di spot tersebut, baru 1st cast Ak Putera berhasil dengan seekor kerapu m menggunakan gewang killernya Duo realis JB 100DR dan selepas atu walaupun arus deras aka bangat tapi pajal punya pajal Jimie dan Sari pun berjaya strike kerapu m dan kerapu bintik menggunakan sp 
zman. Tahniah Ak putera, Jimie dan Sari no kumpowww.
Atikel oleh Ak Putera

Thursday, April 14, 2016

SARA-SARA VS OMAN 4.7KG @ LUBUK SURUK-SURUK

KHAMIS 07/04/2016 Jam 3.30 petang... Ops menoman masih lagi diteruskan secara solo oleh Asat di LUBUK SURUK SURUK.. Setelah sampai ke destinasi, tau2 ada 3 orang caster sudah di sana namun kalau sudah rezeki walaupun kemudian sampai, Asat berjaya menaikkan seekor toman berat 4.7 kg mengunakan gewang topwater pensil sara-sara Nakamura magicstick, TAHNIAH Asat...
Atikel oleh Asat.

Tuesday, April 12, 2016

RENEW TOMAN LAGIII @ SK

Ahad 10.4.2016 pagi... landbase casting kali ani di anggotai oleh aku, Madi dan Aliadee di sg.Kelakas. Cuma Aliadee saja berhasil menaikkan seekor toman manakala kami kumpawwww lagiii...tahniah Aliadee renew toman sudah ni.