Monday, May 16, 2016

RENEW SEBARAU AKA BARAB 1ST BLOOD OFMER ZARINHA @ ULU TUTONG


Ahad 15.5.2016 tghri... Sudah masuk 2 minggu nda membasahi set casting ku terasa lama jua menunggu kelapangan untuk beraksi semula bersama kawan dan baru kali ani ada kelapangan. Aku bersama Madi dan Aliadee bercadang untuk cast ikan air tawar iaitu di ulu Tutong untuk menjejak barab, badus dan dalak yang belum lagi renew lagi tahun ani. Setelah beberapa spot kami jelajah dari pagi semuanya air keruh akhirnya disalah sebuah sungai yang kelihatan airnya jernih sedikit tanpa membuang masa kami terus mencuba yang mana Aliadee terlebih dahulu pembuka tirai menaikkan seekor dalak menggunakan sp trigeer x. Aku mencuba dengan gewang top pensil Ofmer Zarinha yang masih dara berkali2 mencuba akhirnya berjaya memikat seekor barab aka seberau sekaligus renew lesen barab tahun ani manakala Madi cuma miscoll saja. Disebabkan cuaca yang terlalu panas waktu tengah hari membuatkan kami nda tahan dan no strike lagi , kami pun balik.

Monday, May 2, 2016

BETUTU 4KG @ LUBUK INSUT-INSUT

KHAMIS 28/04/201 Jam 4 petang... Ops Landbase masih jua diteruskan tetapi kali ani disertai seramai 3 orang iaitu Asat, Ebel dan juga Man di LUBUK INSUT INSUT yang mana Ebel bejaya menaikkan seekor barap sekali gus renew lesen barabnya tahun ani. Man dengan kaedah casting dan membottom jua berhasil menaikkan 2 ekor belida dan seekor ikan keli ( keli Thailand ) sayangnya nda bergambar manakala Asat yang teracun bottom meminjam kail milik Man mencuba membottom dan nda sampai 5 minit melaboh kail berhasil menaikkan seekor betutu berat 4 kilo dan juga sekali gus betutu pertama baginya tahun ani. TAHNIAH Asat,Ebel dan Man....
Atikel oleh Asat.

Thursday, April 28, 2016

BARRA YANG KE2 LAGIII @ LUBUK INSUT-INSUT

SELASA 26/04/2016 Jam 3 petang... sekali lagi Ops Landbase diteruskan oleh d Asat bersama Paw di LUBUK INSUT INSUT lagi yang mana Asat berjaya menumpaskan seekor selunsong lagi sekali gus selunsong yang ke2 sudah baginya tahun ani manakala Paw alum ada rezekinya aka kumpawww lagiii,TAHNIAH Asat...
Atikel oleh Asat

Tuesday, April 26, 2016

BARRA TUMPAS @ LUBUK INSUT-INSUT

KHAMIS 21/04/2016 Jam 2 petang... kali ani Ops menjejaki TOMANBARABDALAK yang dianggotai uleh Asat dan Paw di LUBUK INSUT INSUT... Dalam beberapa jam cast, Asat berhasil menaikkan seekor selunsong manakala Paw sekali ugat (lepas) barab, sabar saja Paw kumpawww. TAHNIAH Asat...
Atikel oleh Asat

Monday, April 25, 2016

BEBATIK & TAWIH LAGI @ LUBUK X








Jumaat Ahad15hb &17hb April 2016....Cigu Jam kembali beraksi  setelah 5 tahun "miss" musim bebatik bersama cousin dan rakan (koko,hj wan,emun dan zuren) yang mana cigu Jam brjaya menaikkan seekor tawih 1st lesen, Koko lure 2 ekor tawih dan seekor pari, Hj Wan lureh 2 ekor tawih 1st lesen, Emun lureh 4 ekor tawih dan seekor bebatik merupakan 1st lesen dan Zuren lureh 8 ekor tawih dan 2 ekor bebatik juga merupakan 1st lesen. Tahniah semuanya no kumpowww..
Atikeloleh Cigu Jam

Wednesday, April 20, 2016

TAWIN & BEBATEK SESSION @ SPOT X


Ahad 17.4.2016 pagi... musim tawih dan bebatik nda disia2kan oleh kami di spot x yang mana 2 ekor tawih berjaya dinaikkan oleh Madi dan Edin manakala aku yang sekian lama nda membottom tawih dan bebatik ani selama 2 tahun, kali ani teruk kana buli  sampaikan habis line kana tarek alum tah rezekiku tu hehe...tahniah Edin dan Madi

Monday, April 18, 2016

DUO VS KERAPU M @ BANGAU

Ahad 10/04/2016 pagi...Sudah 5minggu Ak Putera nda turun cast disebabkan komitmen kerja, kali ani Ak putera, Jimie dan Sari (kwn Jimie) baru berkesempatan turun boatbase casting. Setelah sampai di spot tersebut, baru 1st cast Ak Putera berhasil dengan seekor kerapu m menggunakan gewang killernya Duo realis JB 100DR dan selepas atu walaupun arus deras aka bangat tapi pajal punya pajal Jimie dan Sari pun berjaya strike kerapu m dan kerapu bintik menggunakan sp 
zman. Tahniah Ak putera, Jimie dan Sari no kumpowww.
Atikel oleh Ak Putera

Thursday, April 14, 2016

SARA-SARA VS OMAN 4.7KG @ LUBUK SURUK-SURUK

KHAMIS 07/04/2016 Jam 3.30 petang... Ops menoman masih lagi diteruskan secara solo oleh Asat di LUBUK SURUK SURUK.. Setelah sampai ke destinasi, tau2 ada 3 orang caster sudah di sana namun kalau sudah rezeki walaupun kemudian sampai, Asat berjaya menaikkan seekor toman berat 4.7 kg mengunakan gewang topwater pensil sara-sara Nakamura magicstick, TAHNIAH Asat...
Atikel oleh Asat.

Tuesday, April 12, 2016

RENEW TOMAN LAGIII @ SK

Ahad 10.4.2016 pagi... landbase casting kali ani di anggotai oleh aku, Madi dan Aliadee di sg.Kelakas. Cuma Aliadee saja berhasil menaikkan seekor toman manakala kami kumpawwww lagiii...tahniah Aliadee renew toman sudah ni.

Monday, April 11, 2016

BETUTU RENEW @ PENAPAR

Ahad 3.4.2016 ptg.... Aku, Emi dan Madi turun landbase casting di Penapar tujuan kan mengintai barab namun ndada seekor pun yang sudi menyambar gewang kami tapi Madi berhasil dengan seekor betutu sekaligus renew lesen betutunya manakala aku sama Emi kumpawww... tahniah Madi.

Sunday, April 3, 2016

2ND TRIP SABAHAN BB @ SABAH

Rabu 30.3.2016 pagi.... plan mengejut trip ke2 Sabahan BB aka Kanai aka Tembaring semasa cuti sekolah yang dirancang pada 29.3.2016 pagi, menghubungi melalui telefon bersama Neal Caster(Kota Belud) tanpa ragu2 terus menerima pelawaan kami. Apalagi pada petangnya...aku, Madi dan Emi bergegas untuk mengemas barang keperluan untuk cast dan terus menuju ke Sabah pada jam 3.30 petang dan sampai di Kots Belud jam 11malam.


Keesokkan harinya pertempuran pun bermula menggunakan 2 buah perahu yang mana aku bersama Emi manakala Madi bersama Neal. Seawal pagi aku menerima 3 kali strike kencang namun belum rezekiku semuanya terlepas mungkin single hook yang ku gunakan. Setelah 3kali nda hookup baru tah ku menukar treble hook  yang mana aku berhasil menaikkan seekor gt dan seekor selunsong menggunakan gewang ofmer xdeep sekaligus renew lesen 2016. Emi yang baru pertama kali mengikuti trip berhasil menaikkan seekor sumpit2 dan yang paling bertuah sekali menaikkan seekor Sabahan Blackbass aka kanai aka tembaring menggunakan gewang starlit copy predatek spoonbill.



Madi berhasil menaikkan 3 ekor kanai menggunakan gewang ofmer xdeep sekaligus kanai yang ke4 baginya manakala Neal berhasil menaikkan seekor kanai pun menggunakan gewang ofmer xdeep sekaligus renew lesen kanainya tahun ani.

Kesemua hasil kami CNR semula kehabitat asalnya untuk menjaga populasi ekosistem sungai tersebut.
Khamis 31.3.2016 semasa perjalanan pulang kami dari Kota Belut, kami sempat lagi singgah di Kota Kinabalu semata2 hendak berjumpa abang Muara Hunter setelah sekian lama tak bertemu dan berbual2 panjang di salah sebuah restoran. Terimakasih banyak2 buat Neal yang banyak membantu kami bagi menjayakan 2nd trip Sabahan BB dan homestay disediakan untuk kami berehat semasankami berada di Sabah. Insha Allah... trip akan datang akan menyusul dalam masa terdekat lagi..

Saturday, April 2, 2016

BARAB @ LUBUK INSUT INSUT

ISNIN 28/03/2016 Jam 3petang.... masih lagi Ops mendalak diteruskan secara solo yang dijalankan uleh Asat diLUBUK INSUT INSUT....Dalam beberapa jam ngasting Asat bejaya menaikkan seekor barap, target dalak & toman menggunakan lure jumpfrog tau2 barap yang strike. Apa2 pun Alhamdulillah jua...TAHNIAH Asat...
Atikel oleh Asat

Saturday, March 26, 2016

1ST TRIP BLAJAR2 MENJIG 2016 @ BAGANG PAPAR



Jumaat 25.3.2016 pagi.... kebetulan aku bersama keluarga di Papar Sabah selama 4hari bagi menghadiri majlis pertunangan, kesempatan untuk turun menjig di bagang (tempat kelong mengambil bilis aka pusu) perairan Papar bersama pakcik aku nda disia2kan. Pakcik aku cuma menganjun bersama salah seorang penduduk disana dan aku mengambil kesempatan untuk menjig saja yang mana cuma seekor ikan tongkol saja yang berhasil dan banyak kali kena strike sampaikan 3biji jig kena tapau manakala Pakcik aku dan kawannya berhasil menaikkan beberapa ikan temanong, pisang2, kerisi, kelapa2 dan lain lagi. Banyak pengetahuan yang boleh aku dapat menjig di bagang ni. Insha Allah.... dilain hari mau mencuba lagi di bagang tersebut.

Thursday, March 24, 2016

TRIP MENJEJAK KANAI @ TAWAU SABAH

Jumaat 18.3.2016 pagi.... perjalanan dari Brunei ke Tawau Sabah memakan masa selama lebih kurang 10jam memang memenatkan tetapi disebabkan terlampau iski kan mencari kanai aka tembaring aka blackbass inda lagi terasa jauh perjalanan kesana. Sebelum ani kami pernah keBintuka, Menumbok, Paitan, Pitas, Sri Ganda semata-mata untuk mencari bb dan merasa tarikannya namun belum ada jodoh kami. 
Bergambar dalam bot jompong yang membawa kami ke Pulau Sebatek Tawau Sabah tempat homestay kami.
Di sini lah tempat jeti di pulau Sebatek tempat kami memulakan trip...

Setibanya kami di Tawau jam 7 mlm kami disambut oleh president dan juga ahli2 FISHING COMMUNITY CLUB TAWAU SABAH(FCCTS) dan terus saling mengenali masing2. Setelah itu pada jam 9 mlm kami pun ke jeti untuk menuju perjalanan seterusnya iaitu ke pulau Sebatek tempat homestay kami yang dimiliki oleh keluarga Spark(Idham) sementara menunggu trip cast bermula keesokkan harinya.
Beselfie dulu sebelum pertempuran bermula...
Sebelum misi dimulakan, bacaan doa selamat dibacakan oleh Mawen aka Dadih Gusut.
Anitah bot untuk aku sma Isma aka Gongli pilot terbaikkkk Spark aka Kong.

Berehat untuk makan tengah hari selepas penat cast dalam keadaan cuaca yang panas.

Akhirnya jodohku ketemu juga di Tawau dengan seekor baby kanai Alhamdulillah....
Madi pun berjaya juga dengan jodoh pertamanya seekor baby kanai, size does'nt matter...
Ansuri pun juga berhasil 1st lesen kanai.
Selain dari kanai, Madi berjaya menaikkan seekor selunsong sekaligus renew lesen 2016...

Jun pada hari pertama cuma berhasil menaikkan mj dan kerapu saja...

Adyzam pun cuma berjaya menaikkan mj dan kerapu pada hari pertama.

Mawen aka Dadih Gusut menaikkan alu2 dan mj.
Manakala Isma aka Gongli berhasil dengan seekor alu2 saja.

19.3.2016 1st day cast
kami menggunakan 4 buah perahu dan setiap perahu ada disediakan juru pandunya. Pilot utk aku dan Isma aka Gong li ialah Spark Lagenz, Jal pilot bagi Jun dan Madi, As pilot bagi Mawen aka Dadih dan cigu Jam manakala Latif pilot bagi Adyzam dan Ansuri. Keadaan air masa atu surut manakala cuaca memang lh panas serta berangin namun tidak menyukarkan bagi kami untuk cast. Hasil pada hari pertama akhirnya aku berjaya dengan lesen pertama bb walaupun saiz baby tapi lesen jua namanya. Ansuri dan Madi pun berjaya dengan lesen pertama bb. Selain dari bb aka kanai, selunsong, alu2, kerapu dan mj pun berhasil dinaikkan oleh kami.
20.3.2016 2nd day

Pada hari ke2 akhirnya Adyzam berjaya menaikkan 2 ekor kanai sekaligus 1st trip 1st & 2nd lesen kanainya.
Jun pun berjaya dengan lesen pertama kanainya
Madi berhasil dengan seekor kerapu...

Setelah kumpawww pada hari pertama, hari ke2 Jam berhasil menaikkan mj dan sumpit2

Seawal pagi angin sudah bertiup dengan kuat keadaan air yang beralun sedikit dan ditambah lagi dengan air surut yang deras namun misi tetap diteruskan. Hasil pada hari kedua giliran Adyzam berhasil dengan 2 ekor bb aka kanai sekaligus 1st dan 2nd lesennya manakala Jun pun berjaya dengan 1st bb walaupun saiz baby. Selain dari kanai, ikan2 lain seperti mj, alu2 sumpit2 dan kerapu pun berjaya dinaikkan.
Dalam 2 hari trip 6 ekor kanai berjaya dinaikkan oleh 5 orang daripada 8 orang. Adyzam jadi hero kali ani berjaya menaikkan 2 ekor kanai.
 Bergambar ramai setelah sampai di jeti di sambut terus.dari FCCTS.


 Bergambar dengan President FCCTS sebelum penyerahan banner.
Penyerahan gambar logo STA kepada President FCCTS untuk kenang2an menandakan kami telah sampai di Tawau.

Tasak menyerahkan cenderahati daripada FCCTS 
Bergambar kenangan bersama tekong2 terbaikk Spark aka Kong, Latif, Sabtu aka As dan Jal dan ahli2 FCCTS disalah sebuah restoran seterusnya menerima cenderahati daripada FCCTS.
21.3.2016 pagi... kami pun berkemas barang untuk pulang tetapi Tasak menyarankan kami untuk bermalam lagi semalam dirumahnya dan kami pun setuju. Pada hari tersebut kami mengambil kesempatan round2 bandar Tawau dan pada malamnya ada sambutan makan malam bersama FCCTS. Pada keesokan harinya kami pun berangkat pulang.

SAYA MEWAKILI STA INGIN MENGUCAPKAN BERBANYAK2 TERIMAKSIH BUAT FCCTS YG BERKERJA KERAS UNTOK MENJAYAKAN TRIP MENJEJAK TEMBARING TAWAU SABAH SELAMA 2 HARI TERMASUK PENYEDIAAN TEMPAT TINGGAL MAKAN MINUM DIRUMAH KELUARGA SPARK PENYEDIAAN BOT UNTUK KAMI CASTING BERSERTA PILOTNYA SPARK, AS, LATIF DAN JAL SERTA LAIN2 LAGI YG BERKAITAN DENGAN KEMUDAHAN KAMI SEWAKTU BERADA DI TAWAU. APA YANG PENTING AKTIVITI MEMANCING DAPAT MENYATUKAN SILATURRAHIM ANTARA 2 NEGARA DAN KEMESRAAN JELAS NAMPAK SELAMA KAMI DI TAWAU YANG MANA ORANG2 TAWAU MEMANG PERAMAH DAN MANTAP2 DENGAN LAYANAN YANG DIBERIKAN. KAMI INGIN MEMOHON MAAF JUGA JIKA SEKIRANYA KAMI ADA SILAP ATAU TERKASAR BAHASA SEPANJANG BERADA DI TAWAU SAMPAI JUMPA LAGI PADA HARI AKAN DATANG INSHA ALLAH...